Home Weblog

Weblog

De Opportunistische Overlever

 


Hij was de laatste van de Gaddafi-clan die eind augustus het brandende Tripoli verliet. Maar eerst maakte de Saif al-Islam, gepolijst hoofd, zware wenkbrauwen en een bril met dun montuur, een rondrit door de weinige straten die nog in handen waren van de bijna verslagen Libische strijdkrachten. Rechtop staand in een fourwheeldrive ontving hij de toejuichingen van medestanders. Zijn vingers in het V-teken: ’We winnen. Alles is goed.’ Nu is hij de meest gezochte Libiër.

Lees meer...
 

Libische Rebel met een Reden


Voor de reeks Nederlanders in Vreemde Krijgsdienst sprak ik met 'Moustafa'. Hij vocht als rebel in Libië. Halverwege het gesprek wees hij op zijn borst. ‘Hier werd ik geraakt door een sluipschutter.’ Hij viste een kogel uit zijn jaszak. De kop was geplet. ‘Gelukkig had ik in Rotterdam een kogelwerend vest voor 400 euro gekocht.’

Lees meer...
 

Gezocht: Oorlogsmisdadigers

   

De door ministers van Justitie gebezigde uitspraak dat 'Nederland geen vluchthaven van oorlogsmisdadigers' mag zijn, wordt door de feiten gelogenstraft. De staat heeft nog slechts zicht op 150 van de 800 verdachten van oorlogsmisdrijven of misdaden tegen de menselijkheid die sinds de jaren negentig in Nederland asiel hebben gevraagd. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees meer...
 

De Pijn van PX-10

 

Opnieuw een schandaal bij Defensie. Tientallen Nederlandse ex-militairen lopen grote kans te sterven voordat ze hun rechtmatige schadevergoeding ontvangen van het ministerie van Oorlog. Het zoveelste voorval. Wie waagt zijn gezondheid nog voor het Vaderland?

Lees meer...
 

Syrische Revolte Zonder Lente

De animo om te demonstreren neemt af, terwijl het geweld toeneemt. In mijn tweede undercover bezoek aan Syrië merk ik dat het voorjaar van vrede en vrijheid in het land van Bashar al-Assad nog niet is aangebroken.

Lees meer...
 

Humo Vermoordt Journalistiek

 No guts no glory.

Mijn gevecht tegen de Vlaamse Humo bereikt een nieuw hoogtepunt. Eigenaren Sanoma en Woestijnvis dreigen met een proces! Maar ook een positief punt: hoofdredacteur Sam de Graeve vertrekt als hoofdredacteur.

Lees meer...
 

De Jongen en het Meisje in Tripoli

Terug uit Libië in een post-war reflectie denk ik terug aan twee personen: tandarts Mohammed Salah en 'model' Talitha van Zon. Rond de val van Tripoli afgelopen week schreef ik over deze personen. En vreemd genoeg gaat mijn sympathie uit naar de eerste persoon. Niet omdat ik achter zijn denkbeelden sta, wel omdat ik in zijn vastberadenheid bewonder die hij mogelijk met de dood moest bekopen.

Lees meer...
 

'De Tokkie van Hiernaast'

In deel vier van de reeks 'Oorlog achter de dijken' streek ik neer in de multiculturele Diamantbuurt. Dichtgetimmerde ramen tegen rondvliegend glas. Drie sloten op de buitendeur. Een advocaat van woning-stichting Eigen Haard die spreekt van 'een veldslag'. Een authentiekere conflictsituatie dan in deze roemruchte Amsterdamse wijk aan de Amstel is in Nederland nauwelijks denkbaar. Zeker als de schermutselingen plaatsvinden rond - what's in a name - de Granaatstraat.

Lees meer...
 

'Ik heb nooit een dode gezien'

 

In deel drie van de reeks 'Oorlog achter de dijken' bezoek ik in Eindhoven een verdachte van de grootste genocide van de laatste twintig jaar, die in Rwanda. Hij is een van de honderden asielzoekers in Nederland met een mogelijk besmet oorlogsverleden. Doffe klappen van machetes die in vlees hakken. Het schrapende geluid als de botten worden geraakt. Bizarre geluiden vullen mijn hoofd als ik aanbel in een Brabantse straat met lage arbeiderswoningen.

Lees meer...
 

'Kut-Hollander roepen pik ik niet'

In deel twee van de serie 'Oorlog achter de dijken' reisde ik af naar Noord-Brabant. In Helmond herinnert aanbellen aan bezoeken in Syrië of Birma. De vrouw die opent fluistert samenzweerderig: 'Kom binnen. Anders zien ze dat ik met je praat.' Alleen, hier loeren geen agenten van een meedogenloze geheime dienst. De angst bij deze moeder begon begon toen zij met haar dochter van 10 jaar langs een groep van 40 mannen liep. 'Ze riepen: 'Meisje, meisje wil je 50 euro verdienen? Moet je me even likken.' Toen ze er wat van zei, kwam een jongen voor de ramen staan en liet zijn broek zakken. 'Als je dan de politie belt, gaan ze je pesten. Belletje trekken. Tegen je deur aan plassen. Ze roepen 'kankerhoer' tegen je.' Haar man met een baby op de arm: 'Als we iets terugzeggen, hebben wij geen respect voor hen.'

Lees meer...
 

'Iemand Riep: Steek Aan'

Deze zomer vervolg ik mijn serie 'Oorlog achter de dijken'. Voor de eerste aflevering bezocht ik Urk waar in mei een brandbom tegen de woning van de burgemeester werd gegooid. Het was even zoeken maar ik kwam in contact met daders en familie. Waaronder W.,18 jaar, een lange jongen met korte broek en mouwloos shirt.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen