Home Weblog

Weblog

Syrische Oorlog in 4 Scenario's

Zonder dialoog dreigt Syrië bloedig uiteen te vallen en neemt het regime van Bashar al-Assad buurlanden mee in zijn val, waarschuwt de best ingevoerde Nederlander in het Midden-Oosten, ex-topdiplomaat Koos van Dam. We kennen elkaar al ruim 20 jaar en ik was benieuwd naar zijn mening. En die verschilt niet veel met de mijne. Tijd voor de stand van zaken.

Lees meer...
 

Cold Case van de Eeuw


 
Oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber schoot mee bij de moord op de meest besproken verzetsvrouw van de Tweede Wereldoorlog, Esmée van Eeghen. Het voornaamste bewijs daarvoor levert haar autopsierapport, opgesteld door het Pathologisch Anatomisch Laboratorium in Groningen op 22 september 1944. Het elf pagina’s tellende verslag beschrijft gedetailleerd de diameter van de kogels die haar lichaam hebben getroffen. Bij haar hand is een gat van 6 mm aangetroffen, bij haar kin een van 7 mm en een van 9 mm. Dit duidt op meerdere schutters die met verschillende kaliber vuurwapens schoten. Klaas-Carel Faber heeft in zijn verhoren tegenover de Nederlandse en Duitse autoriteiten na de oorlog altijd gesproken van één schutter, namelijk zijn chef, tweede luitenant SS’er Ernst Knorr. Hij en zijn broer Pieter Johan Faber waren slechts getuigen. Nieuwe aanwijzingen voor zijn betrokkenheid kunnen leiden tot heropening van een justitieel onderzoek en mogelijk een nieuw proces tegen de meest gezochte Nederlandse oorlogsmisdadiger.

Lees meer...
 

Geen Alarmbellen op Schiphol

 


Laatste waarschuwing: de security-scanners op Schiphol zijn onbetrouwbaar. Klein kaliber koges kunnen ongemoeid worden meegesmokkeld terwijl voor een Nederlands alternatief geen belangstelling is. Dus wie met de kerstdagen denkt veilig vanaf Schiphol naar – pakweg – New York te vliegen kan bedrogen uitkomen.

Lees meer...
 

Gekke Henkie van Europa

 

België vangt vijf keer meer asielzoekers op dan het Europees gemiddelde. De opvang is zo'n chaos , dat deze winter duizenden mensen op straat dreigen te slapen. Dus ik dacht, laat ik eens een kijkje nemen. En ik werd niet teleurgesteld. Het land is Gekkie Henkie van Europa als het aankomt op de asielpolitiek.

 

Lees meer...
 

Serviërs Eisen Excuses SrebrenicaDe Nederlandse staat is medeverantwoordelijk voor de dood van honderd Serviërs in en rond de enclave Srebrenica. Tien Bosnische Serviërs eisen daarom excuses, anders wacht Nederland een nieuwe rechtszaak over het optreden in de enclave voor de val op 11 juli 1995. Die van moslimnabestaanden heeft al wat succes geboekt, nu is het wachten op de andere kant.

Lees meer...
 

De Opportunistische Overlever

 


Hij was de laatste van de Gaddafi-clan die eind augustus het brandende Tripoli verliet. Maar eerst maakte de Saif al-Islam, gepolijst hoofd, zware wenkbrauwen en een bril met dun montuur, een rondrit door de weinige straten die nog in handen waren van de bijna verslagen Libische strijdkrachten. Rechtop staand in een fourwheeldrive ontving hij de toejuichingen van medestanders. Zijn vingers in het V-teken: ’We winnen. Alles is goed.’ Nu is hij de meest gezochte Libiër.

Lees meer...
 

Libische Rebel met een Reden


Voor de reeks Nederlanders in Vreemde Krijgsdienst sprak ik met 'Moustafa'. Hij vocht als rebel in Libië. Halverwege het gesprek wees hij op zijn borst. ‘Hier werd ik geraakt door een sluipschutter.’ Hij viste een kogel uit zijn jaszak. De kop was geplet. ‘Gelukkig had ik in Rotterdam een kogelwerend vest voor 400 euro gekocht.’

Lees meer...
 

Gezocht: Oorlogsmisdadigers

   

De door ministers van Justitie gebezigde uitspraak dat 'Nederland geen vluchthaven van oorlogsmisdadigers' mag zijn, wordt door de feiten gelogenstraft. De staat heeft nog slechts zicht op 150 van de 800 verdachten van oorlogsmisdrijven of misdaden tegen de menselijkheid die sinds de jaren negentig in Nederland asiel hebben gevraagd. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees meer...
 

De Pijn van PX-10

 

Opnieuw een schandaal bij Defensie. Tientallen Nederlandse ex-militairen lopen grote kans te sterven voordat ze hun rechtmatige schadevergoeding ontvangen van het ministerie van Oorlog. Het zoveelste voorval. Wie waagt zijn gezondheid nog voor het Vaderland?

Lees meer...
 

Syrische Revolte Zonder Lente

De animo om te demonstreren neemt af, terwijl het geweld toeneemt. In mijn tweede undercover bezoek aan Syrië merk ik dat het voorjaar van vrede en vrijheid in het land van Bashar al-Assad nog niet is aangebroken.

Lees meer...
 

Humo Vermoordt Journalistiek

 No guts no glory.

Mijn gevecht tegen de Vlaamse Humo bereikt een nieuw hoogtepunt. Eigenaren Sanoma en Woestijnvis dreigen met een proces! Maar ook een positief punt: hoofdredacteur Sam de Graeve vertrekt als hoofdredacteur.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen