Home Weblog

Weblog

Assad heeft de Handen Vrij

1homsdemo

Het is erop of eronder voor het Syrische regime. Terwijl het buitenland - minus Rusland en China - wil dat Assad vertrekt, probeert hij binnenslands nog een ijzeren vuist te maken. Het risico bestaat dat er een herhaling plaatsvindt van het bloedige neerslaan van de opstand in Hama in februari Hama, precies dertig jaar geleden.

Lees meer...
 

Dilemma bij een Nazi-hek

 

Mag je een kleinzoon het oorlogsverleden van zijn grootvader aanwrijven? Deze vraag stelde ik me in de discussie rond de bouw van het Buchenwaldhek, het meest controversiële kunstwerk van Nederland. U weet wel: Twee rokende crematoriumschoorstenen met daartussen prikkeldraad als toegangspoort voor landgoed Groot Bentveld in Zandvoort. Uit onderzoek bleek dat de opa van koper Jack Bakker heulde met de Duitse bezetter.

Lees meer...
 

'Kan ik effe vangen'

 

In mijn niet aflatende strijd tegen Humo's verwerpelijke journalistiek geef ik u de tussenstand door van het bedrag dat het Vlaamse weekblad mij intussen is verschuldigd. De teller staat op ….trommelgeroffel....diepe stilte...100.000 euro!!!....trompetgeschal. U kent de feiten. Humo verspreidde vorig jaar leugens over mij in een interview met embedfilmmaker Vik Franke. Ik zou volgens Franke ergens buiten de Afghaanse provinciehoofdstad Tarin Kowt hebben gestaan en hebben geroepen dat de kogels over me heen vlogen. Terwijl volgens allesweter Franke ik gewoon in Tarin Kowt stond en er geen kogels ronddwaalden. Met andere worden: ik lieg in mijn reportages. Dit staaltje van karaktermoord publiceerde Humo zonder vooraf weerwoord te vragen of achteraf excuses aan te bieden. Of Franke om het bewijs te vragen.

Lees meer...
 

Syrisch Sektarisch Geweld

Religieus geïnspireerde moorden veroorzaken een groeiend aantal slachtoffers in Syrië. Het dodental wordt dus niet uitsluitend veroorzaakt door veiligheidstroepen versus demonstranten. Sektarische liquidaties winnen snel terrein. Dat maakt de kans op een vreedzame oplossing steeds kleiner. Hierbij een verhaal dat ik optekende in Homs en wat velen niet willen lezen, willen weten of volgens hen simpelweg niet bestaat.

Lees meer...
 

Alles is Ingewikkeld in Syrië

De Syrische binnenlandse oppositie wil niet dat het regime Bashar al-Assad met buitenlands geweld wordt verdreven. Het land moet de problemen ‘met eigen handen’ oplossen. Dat zegt oppositievoerder Louay Hussein tegen mij in Damascus. Omdat de politieke situatie onduidelijk maar bovenal ingewikkeld is, dan wel niet juist wordt weergegeven, rij ik naar hem toe.

Lees meer...
 

Moederziel Alleen in Homs

Het is vrijdag in Homs, Syrië. Om het hardst roepen de muezzins door luidsprekers op voor gebed als een auto mij op de straathoek afzet. De chauffeur: ‘Wacht hier, ze pikken je in vijf minuten op. Het codewoord is Youssef.’ En weg scheurt de auto. Dan begint het wachten te midden van zwervend huisvuil dat al wekenlang niet is opgeruimd als gevolg van de strijd tussen veiligheidstroepen van de Syrische dictator Bashar al-Assad en opstandelingen. Zo vlak voor de gang naar de moskee zijn de gevechten even geluwd. Maar middels graffiti-slogans op nagenoeg alle muren van de een miljoen inwoners tellende stad woedt de strijd onverminderd verder. De pro’s: ‘God, Syrië en Bashar al-Assad. Meer hebben we niet nodig.’ En de anti’s: ‘God, Syrië en Vrijheid. Meer hebben we niet nodig.’ Veel teksten zijn met zwarte verf onleesbaar gemaakt, dat betekent dat dit kruispunt omstreden is.

Lees meer...
 

Werklijst 2012

Het Midden-Oosten blijft een hotspot voor oorlogsverslaggevers. Dus u weet waar ik de komende tijd uithang. Mijn schema in zeven stappen voor komend jaar.

Lees meer...
 

Bye Bye 2011

Opnieuw een jaaroverzicht met hoogte- en dieptepunten van uw gastheer. Jaja, ook 2011 heb ik fijn overleefd. Ik wens u samen met bovenstaande stoere mannen prettige Kerstdagen en een gezond 2012.

Lees meer...
 

Syrische Oorlog in 4 Scenario's

Zonder dialoog dreigt Syrië bloedig uiteen te vallen en neemt het regime van Bashar al-Assad buurlanden mee in zijn val, waarschuwt de best ingevoerde Nederlander in het Midden-Oosten, ex-topdiplomaat Koos van Dam. We kennen elkaar al ruim 20 jaar en ik was benieuwd naar zijn mening. En die verschilt niet veel met de mijne. Tijd voor de stand van zaken.

Lees meer...
 

Cold Case van de Eeuw


 
Oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber schoot mee bij de moord op de meest besproken verzetsvrouw van de Tweede Wereldoorlog, Esmée van Eeghen. Het voornaamste bewijs daarvoor levert haar autopsierapport, opgesteld door het Pathologisch Anatomisch Laboratorium in Groningen op 22 september 1944. Het elf pagina’s tellende verslag beschrijft gedetailleerd de diameter van de kogels die haar lichaam hebben getroffen. Bij haar hand is een gat van 6 mm aangetroffen, bij haar kin een van 7 mm en een van 9 mm. Dit duidt op meerdere schutters die met verschillende kaliber vuurwapens schoten. Klaas-Carel Faber heeft in zijn verhoren tegenover de Nederlandse en Duitse autoriteiten na de oorlog altijd gesproken van één schutter, namelijk zijn chef, tweede luitenant SS’er Ernst Knorr. Hij en zijn broer Pieter Johan Faber waren slechts getuigen. Nieuwe aanwijzingen voor zijn betrokkenheid kunnen leiden tot heropening van een justitieel onderzoek en mogelijk een nieuw proces tegen de meest gezochte Nederlandse oorlogsmisdadiger.

Lees meer...
 

Geen Alarmbellen op Schiphol

 


Laatste waarschuwing: de security-scanners op Schiphol zijn onbetrouwbaar. Klein kaliber koges kunnen ongemoeid worden meegesmokkeld terwijl voor een Nederlands alternatief geen belangstelling is. Dus wie met de kerstdagen denkt veilig vanaf Schiphol naar – pakweg – New York te vliegen kan bedrogen uitkomen.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen