Home Weblog

Weblog

'De Kogels Vliegen Door Mijn Raam'

 

Deze week had ik de Nederlandse pater Frans van der Lugt aan de telefoon. Hij is de enige Nederlander, zo ver ik weet, nog woonachtig in de belegerde Syrische stad Homs. Het is in de stad dit moment zo gevaarlijk dat er zondag geen referendum gehouden kan worden over de nieuwe grondwet. ‘Mensen durven nauwelijks de straat op door de beschietingen’, meldt hij. Even wist de 73-jarige Jezuïet de belegerde stad te verlaten. ‘Ik ken de kleine wegen’, zegt hij vanuit de hoofdstad Damascus. ‘Ik zwaaide naar de militairen en reed door.’ De volgende dag keert hij terug naar de derde stad van Syrië, die inmiddels is uitgegroeid tot het revolutionaire centrum van de elf maanden durende opstand tegen president Bashar al Assad. ‘Ik help 500 families met eten, medicijnen en geld. Er is voedsel en sommige winkels zijn open maar veel mensen hebben geen inkomen.’

Lees meer...
 

SS'er Bruins ook de Cel?

Siert Bruins

De druk op de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland blijft onveranderd hoog. Mijn goede collega nazi-jager dr. Stephan Stracke wil de 90-jarige voortvluchtige oorlogsmisdadiger Siert Bruins voor de rechtbank dagen wegens de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit Bierum. Als lid van de Sicherheitsdienst schoot Bruins met een Duitse collega de 36-jarige landbouwer in de nacht van 21 op 22 september 1944 in Appingedam dood. Na de oorlog ontsnapte Bruins naar West-Duitsland waar hij uiteindelijk op 22 februari 1980 voor de rechtbank van Hagen werd veroordeeld. Stracke: ‘De dood van Dijkema werd Bruins bij de aanklacht in de schoenen geschoven maar de rechter heeft in het vonnis geen uitspraak gedaan over de executie van de verzetsman.’ Wel kreeg Bruins zeven jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij er vijf uitzat, als ‘beihilfe’ bij de moord op de joodse gebroeders Lazarus en Meijer Sleutelberg op 25 april 1945 in Delfzijl.

Lees meer...
 

Assad Wint Terrein

Syrische veiligheidstroepen winnen terrein in hun offensief tegen opstandelingen, zeggen mensen ter plekke bij een tussenstand van de burgeroorlog. Hoe de strijd afloopt weet niemand. Maar akelig voor de bewoners van het land en de regio is niet denkbeeldig. 

Lees meer...
 

Assad heeft de Handen Vrij

1homsdemo

Het is erop of eronder voor het Syrische regime. Terwijl het buitenland - minus Rusland en China - wil dat Assad vertrekt, probeert hij binnenslands nog een ijzeren vuist te maken. Het risico bestaat dat er een herhaling plaatsvindt van het bloedige neerslaan van de opstand in Hama in februari Hama, precies dertig jaar geleden.

Lees meer...
 

Dilemma bij een Nazi-hek

 

Mag je een kleinzoon het oorlogsverleden van zijn grootvader aanwrijven? Deze vraag stelde ik me in de discussie rond de bouw van het Buchenwaldhek, het meest controversiële kunstwerk van Nederland. U weet wel: Twee rokende crematoriumschoorstenen met daartussen prikkeldraad als toegangspoort voor landgoed Groot Bentveld in Zandvoort. Uit onderzoek bleek dat de opa van koper Jack Bakker heulde met de Duitse bezetter.

Lees meer...
 

'Kan ik effe vangen'

 

In mijn niet aflatende strijd tegen Humo's verwerpelijke journalistiek geef ik u de tussenstand door van het bedrag dat het Vlaamse weekblad mij intussen is verschuldigd. De teller staat op ….trommelgeroffel....diepe stilte...100.000 euro!!!....trompetgeschal. U kent de feiten. Humo verspreidde vorig jaar leugens over mij in een interview met embedfilmmaker Vik Franke. Ik zou volgens Franke ergens buiten de Afghaanse provinciehoofdstad Tarin Kowt hebben gestaan en hebben geroepen dat de kogels over me heen vlogen. Terwijl volgens allesweter Franke ik gewoon in Tarin Kowt stond en er geen kogels ronddwaalden. Met andere worden: ik lieg in mijn reportages. Dit staaltje van karaktermoord publiceerde Humo zonder vooraf weerwoord te vragen of achteraf excuses aan te bieden. Of Franke om het bewijs te vragen.

Lees meer...
 

Syrisch Sektarisch Geweld

Religieus geïnspireerde moorden veroorzaken een groeiend aantal slachtoffers in Syrië. Het dodental wordt dus niet uitsluitend veroorzaakt door veiligheidstroepen versus demonstranten. Sektarische liquidaties winnen snel terrein. Dat maakt de kans op een vreedzame oplossing steeds kleiner. Hierbij een verhaal dat ik optekende in Homs en wat velen niet willen lezen, willen weten of volgens hen simpelweg niet bestaat.

Lees meer...
 

Alles is Ingewikkeld in Syrië

De Syrische binnenlandse oppositie wil niet dat het regime Bashar al-Assad met buitenlands geweld wordt verdreven. Het land moet de problemen ‘met eigen handen’ oplossen. Dat zegt oppositievoerder Louay Hussein tegen mij in Damascus. Omdat de politieke situatie onduidelijk maar bovenal ingewikkeld is, dan wel niet juist wordt weergegeven, rij ik naar hem toe.

Lees meer...
 

Moederziel Alleen in Homs

Het is vrijdag in Homs, Syrië. Om het hardst roepen de muezzins door luidsprekers op voor gebed als een auto mij op de straathoek afzet. De chauffeur: ‘Wacht hier, ze pikken je in vijf minuten op. Het codewoord is Youssef.’ En weg scheurt de auto. Dan begint het wachten te midden van zwervend huisvuil dat al wekenlang niet is opgeruimd als gevolg van de strijd tussen veiligheidstroepen van de Syrische dictator Bashar al-Assad en opstandelingen. Zo vlak voor de gang naar de moskee zijn de gevechten even geluwd. Maar middels graffiti-slogans op nagenoeg alle muren van de een miljoen inwoners tellende stad woedt de strijd onverminderd verder. De pro’s: ‘God, Syrië en Bashar al-Assad. Meer hebben we niet nodig.’ En de anti’s: ‘God, Syrië en Vrijheid. Meer hebben we niet nodig.’ Veel teksten zijn met zwarte verf onleesbaar gemaakt, dat betekent dat dit kruispunt omstreden is.

Lees meer...
 

Werklijst 2012

Het Midden-Oosten blijft een hotspot voor oorlogsverslaggevers. Dus u weet waar ik de komende tijd uithang. Mijn schema in zeven stappen voor komend jaar.

Lees meer...
 

Bye Bye 2011

Opnieuw een jaaroverzicht met hoogte- en dieptepunten van uw gastheer. Jaja, ook 2011 heb ik fijn overleefd. Ik wens u samen met bovenstaande stoere mannen prettige Kerstdagen en een gezond 2012.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen