Home Weblog

Weblog

Syrië: Ingrijpen of Niet?

 

Het diplomatiek offensief van VN-gezant Kofi Annan in Syrië lijkt de laatste strohalm voor een vreedzame oplossing van een nakende burgeroorlog. Als de 73-jarige Ghanees de opstandelingen en president Bashar al-Assad niet om de vergadertafel krijgt, roepen de Arabische Liga, Turkije en westerse landen luider om militaire interventie. Ze zien dat als een humanitaire verplichting aan de slachtoffers die vallen onder genadeloze repressie. En nu het dilemma: Laat de wereld zijn hart spreken? Of is het medicijn erger dan de kwaal bij een buitenlandse militaire interventie in Syrië? De voors en de tegens.

Lees meer...
 

Oliebaron vs Minister Verhagen

 

Olie-ingenieur Henk van Bilderbeek (57) verdenkt CDA’er Verhagen van ‘constante tegenwerking’ bij het terugeisen van zijn enorme Guatapuri-olieveld in Colombia. Dat veld heeft een waarde van minimaal 70 maar wellicht 400 miljard dollar. De Nederlandse Rockefeller werd in september 2004 gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar cel wegens witwassen van drugsgeld. Alles gebaseerd op valse bekentenissen en bewijzen rond de exploitatie van de bron, stelt hij. Henk heb ik enkele malen bezocht in de gevangenis en je mag zeggen een goede bekende. Hoe hij wordt vermorzeld in een Kafka-achtig scenario is hallucinant.

Lees meer...
 

De Betrokken Journalist

In de publiciteit verdrong afgelopen weken een handjevol gewonde en omgekomen oorlogsverslaggevers de veelvoud aan burgerslachtoffers in Syrië. Aanleiding vormde de dood van de Amerikaanse journaliste Marie Colvin in de belegerde stad Homs op 22 februari. De alom bewonderde Colvin was een warm pleitbezorgster van wat in het vak 'journalism of attachment', wordt genoemd, verslaggeving die 'deskundig én begaan' is. Ik vroeg me in een opiniestuk in NRC Handelsblad af hoe betrokken een reporter mag zijn in de Syrische burgeroorlog? En wat is zijn rol? Het antwoord luidt kort en krachtig, die van 'onafhankelijk waarnemer'.

Lees meer...
 

Zelfmoord bij Veteranen. Sst...

Een besmettelijke ziekte, daar leek het op, toen na elkaar twee veteranen uit Groningse dorpen zelfmoord pleegden. Cyprusganger Guido Reinders (40) uit Ten Boere sloeg 6 december de hand aan zichzelf. Libanonganger Enno Groefsema (49) uit het acht kilometer verder gelegen Bedum beroofde zich op 17 januari het leven. Jaren voordien hadden de twee al psychische problemen. Familieleden doen een oproep aan het ministerie van Defensie om het onderwerp zelfdoding onder veteranen uit de taboesfeer te halen. Ook in de nieuwe veteranenwet, die dit jaar van kracht wordt en is opgesteld voor een betere nazorg voor veteranen, bestaat er geen registratie van zelfdoding. Die is nodig om hulpprogramma’s op te kunnen zetten, menen familieleden en deskundigen. ‘Voor onze Guido helpt het niet meer, maar er zijn veel meer jongens met problemen na hun uitzending’, zegt de moeder van Reinders. De ex-vrouw van Enno Groefsema en moeder van zijn twee kinderen waarschuwt: ‘Zijn kameraden bij de begrafenis mankeerden allemaal wat: de een had een kort lontje, de ander ellende met echtscheiding.’

Lees meer...
 

Hillary heeft Haast in Homs

 

De Verenigde Staten zijn niet gelukkig met hun keuzes in de oorlogen en opstanden. Nu wil Amerika de druk op Iran opvoeren en mengt zich daarom in de Syrische burgeroorlog. Inmiddels lijkt het wel een jojo. Want beter valt het Amerikaanse beleid voor het Midden-Oosten niet te omschrijven. Duwen en trekken. Zo blies de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vorige week verse zuurstof in het knetterende Midden-Oostenvuur. In Londen pleitte ze voor wapenleveranties aan de opstandelingen in Syrië. ‘Ergens, van iemand, zullen ze de spullen krijgen om zichzelf te verdedigen.’ Toen ze zich echter realiseerde dat Al-Qaida en Hamas diezelfde Syrische opstandelingen ook steunen, bedacht ze zich in Marokko een paar dagen later: ‘We weten niet echt wie dan bewapend zal worden.’ Deze omslag, binnen enkele dagen, is illustratief voor de zigzag-politiek van de VS.

Lees meer...
 

'De Kogels Vliegen Door Mijn Raam'

 

Deze week had ik de Nederlandse pater Frans van der Lugt aan de telefoon. Hij is de enige Nederlander, zo ver ik weet, nog woonachtig in de belegerde Syrische stad Homs. Het is in de stad dit moment zo gevaarlijk dat er zondag geen referendum gehouden kan worden over de nieuwe grondwet. ‘Mensen durven nauwelijks de straat op door de beschietingen’, meldt hij. Even wist de 73-jarige Jezuïet de belegerde stad te verlaten. ‘Ik ken de kleine wegen’, zegt hij vanuit de hoofdstad Damascus. ‘Ik zwaaide naar de militairen en reed door.’ De volgende dag keert hij terug naar de derde stad van Syrië, die inmiddels is uitgegroeid tot het revolutionaire centrum van de elf maanden durende opstand tegen president Bashar al Assad. ‘Ik help 500 families met eten, medicijnen en geld. Er is voedsel en sommige winkels zijn open maar veel mensen hebben geen inkomen.’

Lees meer...
 

SS'er Bruins ook de Cel?

Siert Bruins

De druk op de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland blijft onveranderd hoog. Mijn goede collega nazi-jager dr. Stephan Stracke wil de 90-jarige voortvluchtige oorlogsmisdadiger Siert Bruins voor de rechtbank dagen wegens de moord op verzetsman A. K. Dijkema (*) uit Bierum. Als lid van de Sicherheitsdienst schoot Bruins met een Duitse collega de 36-jarige landbouwer in de nacht van 21 op 22 september 1944 in Appingedam dood. Na de oorlog ontsnapte Bruins naar West-Duitsland waar hij uiteindelijk op 22 februari 1980 voor de rechtbank van Hagen werd veroordeeld. Stracke: ‘De dood van Dijkema werd Bruins bij de aanklacht in de schoenen geschoven maar de rechter heeft in het vonnis geen uitspraak gedaan over de executie van de verzetsman.’ Wel kreeg Bruins zeven jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij er vijf uitzat, als ‘beihilfe’ bij de moord op de joodse gebroeders Lazarus en Meijer Sleutelberg op 25 april 1945 in Delfzijl.

Lees meer...
 

Assad Wint Terrein

Syrische veiligheidstroepen winnen terrein in hun offensief tegen opstandelingen, zeggen mensen ter plekke bij een tussenstand van de burgeroorlog. Hoe de strijd afloopt weet niemand. Maar akelig voor de bewoners van het land en de regio is niet denkbeeldig. 

Lees meer...
 

Assad heeft de Handen Vrij

1homsdemo

Het is erop of eronder voor het Syrische regime. Terwijl het buitenland - minus Rusland en China - wil dat Assad vertrekt, probeert hij binnenslands nog een ijzeren vuist te maken. Het risico bestaat dat er een herhaling plaatsvindt van het bloedige neerslaan van de opstand in Hama in februari Hama, precies dertig jaar geleden.

Lees meer...
 

Dilemma bij een Nazi-hek

 

Mag je een kleinzoon het oorlogsverleden van zijn grootvader aanwrijven? Deze vraag stelde ik me in de discussie rond de bouw van het Buchenwaldhek, het meest controversiële kunstwerk van Nederland. U weet wel: Twee rokende crematoriumschoorstenen met daartussen prikkeldraad als toegangspoort voor landgoed Groot Bentveld in Zandvoort. Uit onderzoek bleek dat de opa van koper Jack Bakker heulde met de Duitse bezetter.

Lees meer...
 

'Kan ik effe vangen'

 

In mijn niet aflatende strijd tegen Humo's verwerpelijke journalistiek geef ik u de tussenstand door van het bedrag dat het Vlaamse weekblad mij intussen is verschuldigd. De teller staat op ….trommelgeroffel....diepe stilte...100.000 euro!!!....trompetgeschal. U kent de feiten. Humo verspreidde vorig jaar leugens over mij in een interview met embedfilmmaker Vik Franke. Ik zou volgens Franke ergens buiten de Afghaanse provinciehoofdstad Tarin Kowt hebben gestaan en hebben geroepen dat de kogels over me heen vlogen. Terwijl volgens allesweter Franke ik gewoon in Tarin Kowt stond en er geen kogels ronddwaalden. Met andere worden: ik lieg in mijn reportages. Dit staaltje van karaktermoord publiceerde Humo zonder vooraf weerwoord te vragen of achteraf excuses aan te bieden. Of Franke om het bewijs te vragen.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen