Home Weblog

Weblog

Help: Wanted in Syrië!

damascus3

De Syrische autoriteiten houden een lijst bij van ongewenste journalisten die arrestatie wacht als ze maar in de buurt van hun land komen. Mijn naam staat tussen die van collega's van BBC, Le Monde en CNN. Ik vraag me af waarom.

Lees meer...
 

Overpeinzingen op de Pinksterochtend


Klaas Carel Faber had mooi weer toen hij 72 jaar geleden zat opgesloten in Haarlem vanwege zijn nazi-sympathieën. De Duitsers vielen dat warme Pinksterweekeinde Nederland binnen en hij mocht met zijn NSB-vader een kleine week brommen in de Ripperda Kazerne omdat het leger bang was voor een aanval in de rug door een vijfde colonne. Daarna bromde 'Carel', zoals zijn roepnaam luidde, tussen mei 1945 en december 1952 in een cel voordat hij ontsnapte naar Duitsland. Daar wachtte nog een aantal jaren opsluiting in afwachting van een uitzetting of latere veroordeling naar Duits recht voor zijn oorlogsverleden, het medeplegen en medewerken aan zo'n 30 moorden. Is dat veel voor zijn daden? Ik vind van niet, zeker niet omdat hij geen spijt heeft betuigd.

Lees meer...
 

Navo Verliest Oorlog Afghanistan

kunduz

Op de tweedaagse NAVO-top, die zondag in Chicago begint, staat het hoofdpijndossier Afghanistan centraal. 130.000 buitenlandse militairen moeten binnen anderhalf jaar het Zuid-Aziatische land verlaten. Dat is geen leuk vooruitzicht, want inmiddels staan aan de zijlijn de verslagen ultra-orthodoxe taliban van 2001 te trappelen. Het is een publiek geheim: na 2014 wacht de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, de eerste nederlaag in haar (dan) 65-jarige geschiedenis.

Lees meer...
 

Het Failliet van de Asielopvang

terapel

Een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers protesteren in het Groningse Ter Apel tegen dreigende uitzetting. Liever verblijven ze in een koude tent met weinig eten dan terug te keren naar hun moederland. Ze symboliseren een failliet Nederlands en Europees asielbeleid. Opvang in de regio is niet alleen veel effectiever maar ook veel eerlijker.

Lees meer...
 

Vorden Capituleert Opnieuw

vorden2

Vandaag, 8 mei, is de Tweede Wereldoorlog precies 67 jaar geleden in Europa geëindigd. Op de televisie legden de Franse president Nicolas Sarkozy samen met zijn opvolger François Hollande een krans bij het monument voor de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. Dat was een ontroerend gezicht. Winnaar en verliezer verenigd voor de goede zaak. Ook las ik deze dag dat burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, stappen onderneemt tegen een rechtelijke uitspraak die hem verbood Duitse omgekomen militairen te eren op onze nationale herdenking van 4 mei. Hij is zo verbolgen dat hij zelfs een radiostilte in acht neemt. Waarschijnlijk is hij bang dat hij zichzelf verspreekt en zo politieke zelfmoord pleegt. Wat is in hem en veel Nederlanders gevaren?

Lees meer...
 

Vorden Capituleert

Vordengraven

Soms, dus niet vaak, geneer ik me dat ik een Nederlander ben. Gisteravond, 4 mei 2012, bij de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in de Gelderse gemeente Vorden was het weer zo ver.

Lees meer...
 

Bloedbroeders Taylor & Kouwenhoven


Niets bleef de luisteraar bespaard bij het voorlezen van het twee uur durend vonnis tegen de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, afgelopen donderdag 26 april in Leidschendam. In de door hem gesteunde oorlog werd bij gevangengenomen kinderen met een mes op het voorhoofd de afkorting RUF - Revolutionair Verenigd Front - gekerfd. Zoiets voorkwam namelijk desertie. Uitgetrokken ingewanden van tegenstanders werden over de weg gespannen en gebruikt als wegversperring. In de omgebouwde basketbalzaal van het voormalige hoofdkwartier van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat de laatste zes jaar dienst doet als dependance voor het Sierra Leone-tribunaal, kon je in de leespauzes van rechter Richard Lussick een speld horen vallen. Tussen 1996 en 2002 pousseerde de 64-jarige verdachte rebellen van zijn buurland Sierra Leone in een oorlog die naar schatting 50.000 slachtoffers maakte. Het vonnis, schuldig op alle elf aanklachten, van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, verdient applaus en beïnvloedt daarbij het proces tegen zijn handelspartner Guus Kouwenhoven.

Lees meer...
 

Liever Schreeuwen dan Stelen

Leugenaars en draaikonten verraden zichzelf, en dat is ook het geval bij Volkskrant-correspondente in Afghanistan Natalie Righton. Afgelopen maandag 16 april won zij de journalistieke jaarprijs De Tegel 2011 voor 'onderzoeksjournalistiek' over de politietrainingsmissie in Kunduz. Dat is ten onrechte, en ik heb dat geuit door hardop in de zaal te roepen dat ik het een schande vind. Voor een journalistieke prijs is namelijk op de eerste plaats originaliteit vereist.

Lees meer...
 

Weg met de Kluitjesjournalistiek

De Pers maakte school met reportages uit Afghanistan, Libië en Syrië. Oorlogsverslaggeving pur sang. In de laatste papieren editie van De Pers leg ik nog eens uit hoe het zou moeten. En dat je met de waarheid geen vrienden maakt, is mij worst. Want waar je mee omgaat, raak je mee besmet. De lakmoesproef voor iedere oorlogsverslaggever is dan ook het gemak waarmee hij ruzie maakt. Let wel: het inhoudelijk dispuut over de do's and don' ts van het vak. Welnu, De Pers heeft met mij het beste in huis gehaald. Met bijna alle collega's heb ik voor zeer korte of zeer lange tijd onenigheid gehad. En zo hoort het ook. Weg met de consensusjournalistiek waarbij iedereen het werk van de ander 'geweldig' moet vinden. Fantastische oorlogsverhalen bestaan niet, en al helemaal niet geschreven door je concullega's.

Lees meer...
 

De dodelijk variant van Lariam

  

Nederlandse militairen op missie slikken een anti-malariamiddel Lariam dat psychoses opwekt. ‘Schokkend’, vindt oppositiepartij SP. Het middel staat opnieuw ter discussie na een recente moordpartij in Afghanistan. De Amerikaanse militair Robert Bales schoot begin maart in Kandahar zeventien burgers dood. Mogelijk waren zijn hersens aangetast door het jarenlange gebruik van malaria profylaxe mefloquine, beter bekend als Lariam. Het Amerikaanse leger heeft het gebruik ervan sinds 2009 drastisch teruggeschroefd. Lariam wordt echter nog altijd voorgeschreven aan Nederlandse militairen.

Lees meer...
 

Terreur in Vleuten


De Roma-familie Nicolich terroriseert een wijk in Vleuten en moet daarom verhuizen. Dit artikel is het laatste in de legendarische serie 'Oorlog achter de Dijken' die ik voor De Papieren Pers heb geschreven. Het verhaal begint als uit een bovenraam Rambo Nicolich(25) - zwarte kuif met ontbloot bovenlijf schreeuwt. Het is half een, hij is net wakker en wijst naar de buren. ‘Als hun kinderen barbecuen en muziek maken is het geen probleem. Als wij het doen is het ‘schmerzen’. Ze klagen als ze een zigeuner zien.’ Buren komen aanrijden. Een gezin stapt uit. Met een hulpeloos gebaar wijst de vader naar zijn jonge kinderen. Hij zou heel graag willen reageren, maar durft niet. Een buurvrouw: ‘We waren van plan om naar de pers te stappen. De politie zei: dat moet je niet doen, dan ben je je leven niet zeker.’

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen