Home Weblog

Weblog

Spreekbeurt & MasterClass

alt

Altijd al een spreker willen aanhoren over oorlogsverslaggeving & internationale politiek? Over het vervolgen van oorlogsmisdadigers uit WO2 tot heden? Of iemand die spannend kan vertellen over ruim dertig jaar ervaring aan fronten in Afghanistan, Irak, Syrië en 20 andere conflicten?

Geen studeerkamergeleerde, maar iemand met eigen vergaarde kennis en bovendien ongebonden? En tegen een redelijke prijs? Dan bent u bij mij op het juiste adres!

Lees meer...
 

In de prijzen

Arnold Karskens awarded

 Op 16 maart 2013 ontving ik ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de chemische aanval op de Koerdische stad Halabja twee prijzen voor mijn onderzoek naar leveranciers van grondstoffen voor gifgassen. Een plaquette kreeg ik van het Ministerie van ANFAL van de Koerdische Regionale Regering dat zich bezighoudt met de gevolgen van de uitroeiingspolitiek van de Iraakse dictator Saddam Hoessein in Noord-Irak. Daarnaast eerden inwoners van de getroffen stad mijn inzet met een oorkonde.

Lees meer...
 

De Nieuwe Pers gelanceerd!

foto6

Deze week is de digitale Krant van Morgen DNP van start gegaan. Dat betekent veel veranderingen voor mijn website. Mijn meeste artikelen staan nu achter een betaalmuur. Daar moet u niet van schrikken, want kwaliteitsjournalistiek kost nu eenmaal geld. En zeker niet om huilen.

Lees meer...
 

Zorreguieta & Feiten

 zorreguieta

 Veel onduidelijkheid bestaat over de aangifte of eventuele vervolging van Jorge Zorreguieta. Dus enige verheldering over de papa van onze nieuwe koningin kan geen kwaad. Want zit hij 30 april voor de tv of in de cel?

Lees meer...
 

Bye Bye 2012

kerstmisBA2012

Lieve bloglezer. Traditiegetrouw een prikkelend jaaroverzicht over mijn plus- en minpunten waarin ik, wederom, niemand spaar. De beste wensen en vooral een gezond 2013.

Lees meer...
 

De Zaak Zorreguieta

Negen Argentijnse slachtoffers vragen in een brief aan het Nederlands parlement en het Openbaar Ministerie voor nader onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van Jorge Zorreguieta bij de verdwijning van familieleden en/of hun eigen mishandeling tijdens de laatste militaire diktatuur (1976-1983). De verklaringen met nieuwe aanwijzingen zijn in september 2012 verzameld door de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden in Argentinië. Jorge Horacio Zorreguieta (84) is de vader van kroonprinses Máxima.

Lees meer...
 

Oorlogsdrama


Bloemendaal

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven klinkt luid en duidelijk. De vervolging van misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog was 'een drama'. Alle reden dus voor een Parlementair Onderzoek. Dit is wel het minste wat je als volksvertegenwoordiging voor de oorlogsslachtoffers kunt doen, lijkt mij althans. De centrale vraag moet zijn hoe wij, als Nederland, zo konden falen. Voor de rechtsgang van WO2-misdadigers is het te laat. Maar wellicht kunnen we leren voor het heden en de toekomst.

Lees meer...
 

Julio Poch Vertelt

julio_poch
Is de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch nu wel of niet mede-verantwoordelijk voor 'Vuelos de la muerte- dodenvluchten' tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983) Tweemaal sprak ik afgelopen maand met Poch en ik twijfel. De bewijslast, zover ik die kan overzien, rammelt. Op donderdag 25 oktober begint zijn proces dat jaren kan aanslepen. Een verhaal EXCLUSIEF voor mijn websitebezoekers!

Lees meer...
 

Overpeinzingen op de Zaterdagochtend

kunduz2

Alleraardigst zo'n half uur Oog in Oog met Sven Kockelmann, afgelopen woensdag. De aanleiding was mijn nieuwe boek 'Het beestmensch', de jacht op nedernazi Klaas Carel Faber. De hoofdzaak was mij 'te toetsen' als oorlogsverslaggever. Dat wist ik van te voren dus ik was voorbereid en ik heb ook geen ruzie met Sven. De vragen waren voor mij echter wel een verrassing. Dus wat extra duidelijkheid achteraf is nooit weg. Voor de historie, zullen we maar zeggen.

Lees meer...
 

Het Beestmensch

cover_boekbeestmensch

Het nieuwe boek. Deze maand in de winkel. Ik toon u de tekst op de achterflap:

Vijf jaar lang achtervolgde Arnold Karskens de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog. Deze Klaas Carel Faber (Haarlem, 1922) voerde als medewerker van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingen- en veiligheidsdienst van de ss, een schrikbewind in Groningen. Faber werd veroordeeld voor zijn moorden, maar ontsnapte in 1952 en woonde tot zijn overlijden in 2012 als vrij man in Duitsland. In Het beestmensch komen verschillende verhalen samen: Karskens' speurtocht naar Faber, zijn gevecht met lakse Neder- landse en Duitse autoriteiten, en ook de beleving van nabestaan- den en de geschiedenis van zijn eigen verzetsfamilie. Dit boek gaat over meer dan een oorlogsmisdadiger; het is een verhaal over de problemen en gevoelens van oorlogsslachtoffers van de tweede en derde generatie.

'EEN WEERGALOOS DRAMA. NU NOG DE FILM.' (Cees van Hoore, Haarlems Dagblad)

'Arnold Karskens is de ware held van dit verhaal. Een belangrijk boek dat gelezen moet worden door iedereen die het belangrijk vindt dat oorlogscriminelen ter verantwoording worden geroepen.' (Efraim Zuroff, chef Nazi-jager Simon Wiesenthalcentrum)

 

Groter dan God

Zijn journalisten groter dan God? Volgens presentatrice Eva Jinek blijkbaar wel. Want je mag er geen kritiek op hebben, stelt ze in de HP/De Tijd van deze maand. Op reis naar een ver land kocht ik voor vertrek een stapeltje maandbladen. Naast 'Park', wat ik u van harte aanbeveel omdat er een fraaie foto van uw gastheer in staat, en 'Helden' van de altijd actieve familie Barend, dus ook HP/De Tijd. De laatste aanschaf noopt mij weer eens in de pen te klimmen over een collega. Kunt u daar zoals Eva Jinek niet tegen, dan moet u nu niet verder lezen.

Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

NieuwsbriefLaatste artikelen