Home

Afghanistan à Go Go

E-mail Afdrukken PDF

 

April en mei waren de bloedigste lentemaanden ooit met 108 omgekomen buitenlandse militairen.   Geen heugelijke mededeling dus voor de veertig Nederlandse politieagenten die de Afghaanse Nationale Politie gaan trainen in met name de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz. Voorzitter Han Busker van politievakbond NPB: 'Bij de discussie over de trainingsmissie in januari werd Kunduz voorgesteld als relatief rustig. Maar ik schrik van wat er allemaal gebeurt.'  Op 28 mei kwam de hoogste politiechef van Noord-Afghanistan niet ver van Kunduz-stad om het leven. Bij deze zelfmoordaanslag stierven ook zes anderen. De hoogste Duitse militair in Afghanistan raakte gewond. Momenteel is het erg onrustig in heel Afghanistan. De maanden april (51+) en mei (57+) zijn de bloedigste lentemaanden van de afgelopen tien jaar. Het wachten is op juni, vorig jaar stierven 103 leden van de coalitie. Sinds de herfst 2001 lieten ruim 2.500 buitenlandse militairen in Afghanistan het leven, volgens icasualties.org.

In Kunduz, de provincie waar de meeste Nederlanders zullen werken, kwam in maart al eerder de belangrijkste politiechef van de provincie Kunduz bij een aanslag om het leven. En vorig jaar oktober stierf de gouverneur van Kunduz. Naast de taliban vechten ook aanhangers van de warlord Gulbuddin Hekmatyar en criminelen tegen de regering en buitenlanders. De Duitsers die de eerste maanden zorg dragen voor de beveiliging van de Nederlanders verloren vier mensen in de laatste tien dagen. De militaire vakbond AFMP wil van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm weten of hij extra maatregelen neemt. Voorzitter Wim van den Burg: 'We zijn buitengewoon verontrust dat de aanslagen plaats kunnen vinden op goed beveiligde plekken.' In Uruzgan waren aanslagen op Nederlandse militairen veelal gelukstreffers, zoals een ongeleid projectiel op Kamp Holland of een eenzame bermbom. De opstandelingen in Noord-Afghanistan bezitten een verfijnd inlichtingennetwerk en slaan toe in het hol van de leeuw. AFMP-man Van den Burg: 'Misschien is de intensiteit van aanslagen minder dan in Uruzgan, maar ze zijn wel veel gevaarlijker.' NPB'er Busker: 'De taliban hebben aangetoond dat ze goed kunnen infiltreren. Dat maakt onze taak moeilijker.'

Je met aspirant-agenten opsluiten in een bunker heeft volgens Busker weinig zin, omdat er weinig theorie en veel aan praktijk wordt gedaan. Dat is risicoverhogend. 'Als het zo doorgaat, kom je op een punt dat je je moet afvragen of de missie nog wel zin heeft.' Voor Defensie hebben de aanslagen geen invloed op wel of niet gaan, meldt een woordvoerster. 'Op basis van analyses worden adequate beveiligingsmaatregelen getroffen.' Momenteel zijn er negentig Nederlandse kwartiermakers in Kunduz. Ze bouwen de verblijven voor de 165 militaire trainers die begin juli afreizen. Verder reist 120 man ondersteunend personeel naar Noord-Afghanistan om onder andere logistiek en inlichtingen te regelen. In januari gaat de 545 man/vrouw sterke politietrainingsmissie van start. De einddatum schommelt tussen medio en eind 2014, athans dat is het plan.

Op de basis in Kunduz schuilt overigens een nieuw gevaar, namelijk alcohol. in de kampwinkel zijn flessen Moeselwijn voor vijf euro te koop. Een blikje bier doet een euro. Daarbij heb je diverse bars die ruime sluitingstijden hanteren. Gecombineerd met de dagelijkse spanning door talibanschutters, verveling en een gespannen thuissituatie kan dat leiden tot agressiviteit. Dat bleek afgelopen maand toen een dronken Belgische majoor om drie uur 's nachts de kroeg genaamd 'Tali Bar' binnenstapte. Van een vrouwelijke collega eiste hij een glas wijn. Toen ze weigerde ging hij door het lint, gooide met flessen, zwaaide met zijn survivalmes en dreigde hij Duitsers met zijn dienstpistool te vermoorden. Hij kon op tijd worden overrompeld.  AFMP-voorzitter Wim van den Burg stelt moeders en echtgenoten gerust. Voorlopig is er geen sprake van een echt nieuw front. 'Tot nu toe heb ik niet gehoord dat Nederlandse militairen in Afghanistan zijn aangevallen door dronken NAVO-bondgenoten.'

De hele verhalen Taliban weten nu ook Kunduz te vinden en Taliban net zo erg als Tali Bar uit De Pers kunt hier nalezen plus reacties.De foto boven nam ik in Kunduz-stad, afgelopen januari toen het relatief rustig was. De onderste nam ik op de militaire basis. Belgische militairen hadden een kerstboom gemaakt van lege bierblikken. En u ziet het: Je kunt er zelfs Duvel drinken. 

 
Labels: Afghanistan

NieuwsbriefLaatste artikelen