Home

Bye Bye 2009

E-mail Afdrukken PDF

Het is inmiddels traditie dit jaaroverzicht over hoogte- en dieptepunten van uw gastheer. Ik wens u leuke Kerstdagen en een prachtig en gezond 2010...

Mijn beste verhalen over de oorlog van 2009?


De hele serie over de keerzijde van de medaille in Uruzgan voor dagblad De Pers, de enige krant die écht onafhankelijk kan schrijven over de oorlog. Ik attendeerde op de schendingen van mensenrechten, het mislukken van de dure ontwikkelingsprojecten en de verzwegen mening van de bewoners zelf. Zie hier een paar voorbeelden:

Wie betaalt, bepaalt in Uruzgan

1,2,3, what are we fighting for?

Schaam je Bert

Afghanistan Vietnamiseert

Burgerdoden verzwegen

Mensonwaardig in Uruzgan

De keerzijde van de Willemsorde

 

Mijn grootste primeurs in 2009?

De dood van oud-SS'er  Herbertus Bikker. Zie: De beul van Ommen is dood

En als eerste het ware verhaal achter de ontvoering van journaliste Joanie de Rijke in Afghanistan. Zie hier: Taliban verkracht Nederlandse

 

Mijn beste onderzoeksartikel in 2009?

Interview met SS'er Jacobus Besteman. Het enige ooit met hem gehouden. Zie hier:  Laatste getuige wil van niets weten


Mijn beste tv-reportage in 2009?
Netwerk over corruptie in Uruzgan. Zie hier: de uitzending

 
Waar ik het meest trots op ben in 2009?

Mijn terugkeer naar de Iraakse provincie al Muthanna waar tussen augustus 2003 en maart 2005 Nederlandse militairen waren gelegerd. Ik bracht het verhaal van angstige tolken naar buiten. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun vroegere werkgever, het Haagse ministerie van Defensie. Twee zijn er inmiddels gedood. En uiteraard ontkent de legervoorliegdienst deze gang van zaken. Het doet me denken aan het Srebrenica-drama waarbij ook familieleden van een tolk werden geslachtofferd. Zie: Tolken vrezen voor hun leven


Grootste misser van mij in 2009?

De Gaza-oorlog. Had natuurlijk aan de Palestijnse zijde verslag moeten doen. Daar zat niemand van Westerse pers. Maar tja, ik dacht dat klaren de Midden-Oosten correspondenten wel. Niet dus. Oorlogsverslaggeving is écht een vak. Dat gebeurt me niet nogmaals. Ik was er wel, maar laat. Mijn verhaal over het doden van burgers leest u hier: Groot gordijn vervangt nu de buitenmuur

 

Beste moment van 2009?

Dat was 21 april toen directeur Efraim Zuroff mededeelde dat oud SS'er Klaas-Carel Faber nummer 5 op de 'most wanted-lijst zou staan van het Simon Wiesenthal Centrum. Mooi resultaat voor mijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

Grootste teleurstelling van 2009?

Dat ik dezelfde Klaas-Carel Faber nog niet voor de rechter heb weten te slepen. Al 55 jaar gezocht door Nederland maar levend als een vrij man in buurland en EU-lidstaat Duitsland. Het zegt genoeg over het ethisch gehalte van een Verenigd Europa.


Beste boek gelezen in 2009?

'De terugkeer van Lupe Garcia' door Carolina Trujillo. Prachtverhaal over de kinderen van Latijns-Amerikaanse rebellen die wraak willen nemen op de beulen van hun ouders. Een bijzonder goed geschreven roman met inhoud. Onterecht gepasseerd voor de AKO Literatuurprijs.

 

De leukste film gezien in 2009?

De komedie Brüno van Sacha Baron Cohen. Slap gelegen om de Oostenrijkse gay-modejournalist die beroemd wil worden. Tweemaal gezien, op de heen én terug-vlucht van Amsterdam naar Dubai. Medepassagiers dachten dat ik leed aan toevallen.

 

Beste journalist van 2009?

NRC- en Washington Postcorrespondent Thomas Erdbrink in Iran. Hij hield zich keurig staande in het gewoel na de presidentsverkiezingen van 12 juni. Kijk, ik vind Antoinette Hertsenberg van het TROS-consumentenprogramma Radar ook een prima journaliste. Zij is door Villamedia Magazine uitgeroepen tot journalist van het jaar 2009, maar ze steunt op een grote redactie die ontzettend veel werk verzet. Het zou eerlijker zijn de hele redactie dan een prijs te geven. Ik vind namelijk dat ze allemaal fantastisch werk hebben verricht. Maar die alleen knokt, de risico's alleen draagt en zolang consequent op het verhaal zit, is mijn favoriet voor 'dé beste'. Dus daarom Thomas. Van Harte!

 

Mijn held van 2009?

Hoofdofficier van Justitie Ulrich Maass. Hij wist oud SS'er Heinrich Boere voor het Landsgericht van Aken te slepen om na 65 jaar eindelijk verantwoording af te leggen voor een drievoudige moord. Met hem eer ik ook het werk van de advocaten Detlef Hartmann en Wolfgang Heiermann en onderzoeker Stephan Stracke. Ik bedoel er mee dat je ook 'goeie' Duitsers hebt. 

 

De bovenste groepsfoto is afgelopen vrijdag genomen bij het De Pers-oorlogsdiner in café Schiller in Amsterdam. Trouwe lezers die reageerden op de vraag welk conflict ik moest bezoeken, en wonnen, schoven aan. Er waren glazen koele champagne, borden lekkere boerenkool en mooie en interessante verhalen. Dat wordt dus ook een traditie!

 

 

 

NieuwsbriefLaatste artikelen