Home

Geen Winterslaap Voor De Taliban

E-mail Afdrukken PDF

In één week tijd raakten zes (en niet vijf, zoals de media opsommen) Nederlandse militairen gewond door bermbommen. Allemaal in hetzelfde gebied. De taliban gesteund door ontevreden bewoners ruiken hun kans op de eindoverwinning.... De laatste bermmijn verwondde dinsdag drie Nederlandse militairen. Een 36-jarige marinier uit Breda zal een onderbeen moeten missen. De aanslag maakt deel uit van een versterkte activiteit van de taliban in Deh Rashan, een heuvelachtig gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Afgelopen zondag ontplofte daar ook al een mijn die een militair trof. Verderop, richting Baluchi-vallei, vielen vorige week twee gewonde Nederlanders toen ze met hun voertuig op een explosief reden.

Defensie, die zelf met nummer zes aankwam, ziet in de aanslagen een verlegging van de activiteiten. 'In plaats van de directe confrontatie zoeken de taliban nu hun toevlucht tot het leggen van verschrikkelijk veel Improvised Explosive Devices in Zuid-Afghanistan,' meldt de voorlichtingsdienst. Contact met de bevolking, het vinden van graafsporen en het inzetten van speciaal afgerichte honden moet de schade zoveel mogelijk beperken.

Volgens een inwoner van Uruzgan die ik sprak vermijden de opstandelingen de openlijke strijd om burgers te beschermen: 'Anders bombarderen de buitenlanders de dorpen.' Maar er is meer aan de hand. Het door president Barack Obama aangekondigde vertrek van de Amerikanen vanaf medio 2011 en de door corruptieschandalen verzwakte positie van de Afghaanse president Hamid Karzai zou veel lokale steun opleveren om de strijd  ook in de wintermaanden voort te zetten. 'Ze zeggen: als de buitenlanders vertrekken kan niemand ons tegenhouden en rukken we op naar de steden.' De bevolking van het platteland kiest om opportunistische redenen de zijde van de winnaar van morgen. Verlenging van ons verblijf is dus uitstel van executie.  

De laatste bermbomaanslagen gebeuren grofweg langs de lijn waar Nederland haar grootste ontwikkelingsproject probeert te realiseren, de aanleg van een 35 kilometer verharde weg tussen Tarin Kowt en Chora. Ik vermeldde het al eerder, het project van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ kampt al een half jaar met problemen.

Lokale bewakers (zoals op de foto voor het kantoor van GTZ) die niet of te kort zijn betaald verklaren dat ze uit boosheid mijnen leggen. Daarnaast is de taliban er veel aan gelegen de strategische regio ontoegankelijk te houden. Ondanks zo'n vier offensieven van buitenlandse militairen in samenwerking met Afghaanse troepen, de laatste was in juli, lukt het de ISAF-troepen niet de opstandelingen te verjagen.  

Nog een veel zeggende mededeling. Kamp Holland, dat naast Tarin Kowt ligt, werd vorige week beschoten met projectielen waarbij overigens geen gewonden vielen. 'De raketten kwamen ditmaal uit alle richtingen', meldt de legervoorlichting. Dat betekent dat groepjes opstandelingen vrijuit kunnen opereren rond de belangrijkste basis van de provincie. Dat was tot voor kort niet het geval en kwamen de raketten voornamelijk vanuit het noorden. Ik vind zoiets, met dertig jaar oorlogservaring, alarmerend.

Mijn artikel in De Pers De Talibanstrijders houden dit jaar geen winterslaap kunt u hier nalezen.

Veder erger ik me de laatste weken aan de pertinente onjuistheden uit de mond van politici en spindoctors  over de oorlog (dus niet: 'missie') die we voeren in Afghanistan. Aangezien de waarheid over Uruzgan systematisch onder het tapijt wordt geschoven door een weinig moedige Nederlandse media plaats ik op deze website nogmaals twee voorbeelden van misleiding.

* De bejubelde 3-D's, u weet wel die van Development, Defence and Diplomacy waarmee ministers u om de oren slaan, is geen Nederlandse uitvinding. Een colloquium georganiseerd voor Canadese en Amerikaanse militairen in Ontario, Canada, in juni 2006, droeg dezelfde naam. Dat was twee maanden voordat de Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan moest beginnen. Dus als de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen glundert als zijn collega Hillary Clinton ónze aanpak bewondert, smeert ze stroop. De Noord-Amerikanen waren de uitvinders maar slimme Hillary weet dat één compliment genoeg is om het hele kabinet Balkenende met een natte vinger te lijmen. De 3-D's is overigens een aanpassing van de 'Civil Operations for Revolutionary Development Support' uit de Vietnam-oorlog. Daar bleek de toverformule ook geen succes. 

 * De Amerikaanse ambassadeur bij de Navo Ivo Daalder roept dat de Nederlandse militairen niet weg kunnen om de volgende reden. Je kunt in het zuiden van Afghanistan geen ontwikkelingsprojecten doen zonder die te verdedigen. En andere legers kunnen de Nederlanders niet bewaken. Zo zei hij in het praatprogramma Buitenhof op 6 december. Een opmerking van het niveau 'lariekoek'. Nagenoeg alle projecten, als wegen en bruggen, worden bewaakt door Afghanen. Daarbij is geen enkele Nederlandse ontwikkelingswerker full-time actief in Uruzgan. De enige Hollandse hulpverleners die ik tegenkwam waren een paar verdwaalde saffraanhelpers die dicht in de buurt van de basis blijven en een NGO-man die mij in Tarin Kowt bezwoer dat zijn actieradius 'twee kilometer' is. Hij mag niets eens in het dichtstbijzijnde dorp de bouw van een school monitoren. Daalder mag van mij de volgende keer in een programma wat steviger aan de tand worden gevoeld. Net zoals Maxime Verhagen. Maar u begrijpt wat ik bedoel. Alleen met dit soort verdraaiingen valt voorzetting van ons verblijf in Uruzgan te verkopen.

De foto's  van de militairen en van de protesterende bewakers nam ik afgelopen november.

 

 

 

 

 

 
Labels: Afghanistan

NieuwsbriefLaatste artikelen