Home

Kwartetten Met Al Qaida

E-mail Afdrukken PDF

Staatsecretaris van Defensie Jack de Vries wil dat Nederland terreurverdachten uit Guantánamo Bay opneemt als de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof in Den Haag erkent..... Gisteren was ik te gast op de 'Nacht van de Vrede' in Amsterdam. Het was leuk en leerzaam. Zo was ik getuige hoe onze onderminister van Oorlog De Vries aan het kwartetten  was geslagen (mag ik van jou die, dan krijg je van mij deze) in een discussie met Kirsten Verdel, verkiezingsstrateeg van Barack Obama.

Voor de onwetenden onder u. Tot nu toe weigert de Verenigde Staten het in 2002 opgerichte Internationaal Strafhof te erkennen omdat het de vervolging van Amerikaanse militairen, verdacht van oorlogsmisdaden, mogelijk maakt. Tot grote Nederlandse ergernis is in het verleden zelfs gedreigd eventuele Amerikaanse gevangenen met geweld in Den Haag te bevrijden.

Barack Obama staat volgens Verdel, anders dan zijn voorganger George Bush, niet onwelwillend tegenover 's wereld hoogste strafhof waarvan de status inmiddels door 108 landen is geratificeerd. Daarnaast wil hij voor het einde van het jaar de omstreden terreurgevangenis sluiten en ziet hij graag dat bevriende landen een deel van de 250 gevangenen overnemen. Volgens Verdel laat de Verenigde Staten zich alleen 'niet onder druk zetten door koehandel.'

Verdel: 'Nederland zou het goede voorbeeld moeten geven door zonder voorwaarden gevangenen op te nemen. Dan neemt de druk toe bij de VS om het Strafhof te erkennen.' Een enthousiaste Jack de Vries ziet het liever in een wederzijdse afspraak gegoten. 'Laat het hand in hand gaan.' 

Nou dan weet u het als eerste: Wij krijgen wat verdachte al Qaida-strijders te gast en als beloning belooft de Verenigde Staten ons niet aan te vallen. De situatie in Centraal-Azië in ogenschouw nemend, lijkt mij dat de wereld op zijn kop.

Mijn conclusie: De VS en Nederland zijn in hun strijd tegen het internationaal terrorisme het strategisch spoor nu helemaal bijster.

Onderstaande  illustratie werd gisteravond overal in Odeon opgeplakt. Veel mensen willen dat ik in de reeks 'Vergeten oorlogen' een bezoek breng aan Kasjmir. 

 

 
Labels: Afghanistandefensie

NieuwsbriefLaatste artikelen