Home

Kamervragen over Oorlog & Beulen

E-mail Afdrukken PDF

 

Ik geef u een up date van Kamervragen naar aanleiding van artikelen en onderzoeken van de laatste maand. Waarmee ik wil zeggen: het schrijven én lezen van artikelen heeft dus wel degelijk zin... Zo eisten PvdA-Tweedekamerleden Ton Heerts en Hans Spekman op 9 september van Justitie-staatssecretaris Albayrak in Kamervragen  hoe Nederland de vervolging van oorlogsmisdadigers aanpakt. Afgelopen maandag uitte ex-officier van justitie Fred Teeven in mijn artikel in De Pers zware kritiek op de tegenwerking door ministeries bij het onderzoek naar oorlogsmisdadiger Frans van Anraat. Officieren van justitie Ward Ferdinandusse en Hester van Bruggen, die het Team Internationale Misdrijven aansturen, stelden in het artikel Nederland vrijhaven voor oorlogsbeulen dat  de huidge  'beperkte en achterhaalde wetgeving' niet voldoet om de zaak van 350 van oorlogsmisdaden verdachte asielzoekers daadkrachtig aan te pakken. Ondanks beloften van het ministerie van Justitie dat Nederland geen 'vluchthaven' mag zijn, is de laatste drie jaar niemand aangeklaagd en zijn door Nederlandse rechters slechts drie oorlogsmisdadigers in zes jaar tijd definitief veroordeeld.

Ben benieuwd naar de antwoorden.

Op 1 september gaven de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking uitsluitsel over de vragen van VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn over de bestedingen van belastinggeld in de provincie Uruzgan. Dit naar aanleiding van een artikel Missie Moedeloos in De Pers en een Netwerk-uitzending van mijn hand. U kunt hier vraag en antwoord nalezen.

De antwoorden van deze drie bewinslieden heb ik uiteraard getoetst bij mijn bronnen in Uruzgan. En wat die constateerden? De ministers jokken de Tweede Kamer keihard voor! Aan de leraren in Uruzgan is twee maanden salaris betaald. Ze hebben nog steeds zo'n vier maanden tegoed!

Verder trok SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen aan de bel bij de minister van Justitie over de vervolging van De Laatste Drie voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland: Boere, Faber en Bruins. Zie haar website. Deze antwoorden moeten nog komen

Over deze zaak hebben we regelmatig contact. Krista van Velzen, samen met Fred Teeven, steunt mijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Veel waardering heb ik voor de inzet van beiden!

De foto nam ik deze zomer op het kerkhof van Laken, Brussel. Een door verdriet verscheurde familie plaatste dit monument op het graf van hun omgekomen zoon bij de eerste oorlogsdagen van 1914. 'Heel bijzonder confronterend.  Andere woorden kan ik er niet voor vinden.

 

 

NieuwsbriefLaatste artikelen