Home

Overpeinzingen op de ZaterdagAvond

E-mail Afdrukken PDF

  

Was me het weekje wel met de Afghaanse verkiezingen. Wat ik daarover heb gezegd, kunt u bij terughoren bij Dit is de Dag en terugzien bij Knevel & Van de Brink. Het is de moeite waard.... De radio is met name erg interessant door de discussie met VVD-Tweekamerlid Arend Jan Boekestijn. Ik vraag hem waarom hij als liberaal Nederlandse militairen wil opofferen voor een regering in Kabul die aantoonbaar incompetent en corrupt is, de meest vrouwonvriendelijke wetten aanneemt en de ergste oorlogsmisdadigers (als Dostum en Fahim)  in haar gelederen kent.  

Voor de geschiedschrijving wil ik iets toevoegen aan het gesprek bij Knevel & VdBrink. Interviewer Tijs van de Brink verweet mij dat ik tegen de buitenlandse militaire invasie van Afghanistan ben ,zoals ik dat ook was in Irak. Voor de goede orde. Ik heb me nooit publiekelijk uitgelaten of de invasie van Bagdad in 2003 juist was of niet. Het werd me wel gevraagd maar ik heb die nooit beantwoord. Waarom niet? Omdat ik het regiem van Saddam Hoessein nooit wilde verdedigen. Het overgrote deel van de bevolking was blij dat het Ba'ath-regiem verdween. Dus wat heb ik dan in te brengen. Ik heb me zelf wel altijd verzet tegen het doden van onschuldige burgers  door Nederlandse militairen in de provincie al Muthanna en eis daarvoor nog steeds onderzoek. De vele aanslagen van afgelopen week laten zien dat de Amerikanen er allerminst de vrede hebben gebracht.

Net zo min was ik tegen het verdrijven van de taliban-regering van Afghanistan in 2001. Wel verzet ik me ook hier tegen het doden van burgers door de buitenlandse troepen, speciaal die vallen in Uruzgan omdat Nederland daar de lead nation is. Door de steun aan een regiem dat notoir slecht is, drijf je de burgers in de handen van  de taliban. Niet omdat het onder het taliban-regiem zo leuk was maar voor velen was die tijd veiliger met minder gevechten en veel minder criminaliteit.

Verder wil ik nog even reageren op een artikel 'Het is al doende leren in wankel Afghanistan' in het Nederlands Dagblad geschreven door collega Jan van Benthem. Daarin schrijft hij: 'Moeten we maar niet weggaan en het de Afghanen eerst onderling maar laten uitvechten, zoals de Nederlandse oorlogsjournalist Arnold Karskens donderdag bij Knevel en Van de Brink suggereerde? Mijn antwoord: De Afghanen vechten sinds de Russische invasie in 1979 al onderling. De aanwezigheid van buitenlandse troepen, de Russen tot 1989, heeft het land op zijn kop gezet waardoor de taliban in 1996 als bevrijders werden ingehaald. De Amerikaanse en internationale troepenmacht vanaf 2001 heeft ook geen rust gebracht. Wie mijn mening verder wil lezen wijs ik op een alleraardigst interview in het juli/augustusnummer van het Belgische blad 'Vrede'  afgenomen door Soetkin van Muylem

De foto nam ik bij mijn laatste reis. Een bomkrater in Deh Rawod.  Een foothprint van 'onze' aanwezigheid moet u maar denken.

 
Labels: Afghanistan

NieuwsbriefLaatste artikelen