Home

De Hete Zomer van 2006

E-mail Afdrukken PDF

 

Ik raak niet uitgeschreven over de voorvallen in Uruzgan in 2006. Nu stuitte ik weer op berichten in de Australische pers. Defensieminister Joel Fitzgibbon heeft zijn chef-staf opdracht gegeven voor een diepgravend onderzoek naar wat mogelijk een cover up is rond een aanval op Afghaanse burgers. Ik dacht meteen aan de zaak Marco Kroon... Want er is veel mis gegaan tijdens de zomer van 2006 in Uruzgan. U weet, in die tijd, voor de start van de missie Uruzgan,  waren Nederlandse en Australische commando's actief in de Afghaanse provincie. Ze joegen samen met Amerikaanse special forces en hun gezamenlijke luchtmacht op talibanstrijders. Daarbij vielen echter ook veel burgerslachtoffers. In een vorige blog schreef ik al over de vele tegenstrijdigheden over het verloop van de strijd. Die maken een onderzoek zeker de moeite waard. In Australië zijn ze ons een stapje voor.

Australische SAS-leden worden ervan verdacht het vuur geopend te hebben op een auto. Daarbij kwam de zwager van parlementslid vooor Uruzgan Abdul Khaliq om het kleven. De vrouw van Khaliq, diens dochter en zoon raakten gewond. Ik ken de zaak, want Khaliq heeft me het zelf verschillende keren verteld. Hij staat op de foto samen met zijn zoon die het litteken toont. De beschieting van het voertuig was op 6  juli 2006. De Australische krant 'The Age' onthulde dat de luchtmachtchef Agnus Houston een parlementair onderzoekscomité in 2007 heeft misleid toen hij ontkende dat Australische commando's bij die aanval op het voertuig waren betrokken. Hij zei toen: 'We investigated it (the shooting) and we found no evidence of Australian troops involved in what was described as happening.' Dat blijkt dus niet te kloppen. Maar hoe de vork precies is de steel zit, wordt nu dus grondig uitgezocht.

Toen ik over het bewuste schietincident schreef, in het najaar van 2006 en begin 2007,  heb ik commentaar gevraagd bij het Nederlandse ministerie van Defensie. Woordvoerder Ten Ascher zei me dat in deze periode Nederlandse militairen 'gezamenlijk verkenningspatrouilles' met Amerikaanse en Australische  militairen hielden. Waarmee ik alleen wil suggereren dat het ook in Nederland tijd wordt voor meer onderzoek naar wat allemaal is gebeurd in die hete zomer van 2006. Tweede Kamer aan het werk!

Over Australische misstappen schreef ik eerder. Zie blog Happen naar de Baas.

 
Labels: Afghanistan

NieuwsbriefLaatste artikelen