Home

In Handen van de Taliban

E-mail Afdrukken PDF

joanie

Voor de in november vorig jaar ontvoerde Nederlandse journaliste Joanie de Rijke is losgeld betaald. Bovendien werd ze meermalen verkracht door een taliban-commandant. De blonde freelance-medewerkster van het Vlaamse weekblad P-Magazine was een week in handen van talibanstrijders op een uur rijden ten oosten van de hoofdstad Kabul. Het is de eerste maal dat losgeld is betaald voor een Nederlandse journalist.

Joanie De Rijke wilde een interview met de religieuze opstandelingen omdat die in augustus tien Franse para-commando's in een gevecht hadden gedood. Eenmaal ter plaatse in het district Sorobi, werd ze verdacht van spionage.

In haar boek 'In handen van de taliban' dat deze week uitkomt, beschrijft de 43-jarige journaliste, geboren in Dordrecht, dat ze verschillende malen is verkracht door taliban-commandant Ghazi Gul. Zover bekend is het de eerste maal dat een Nederlandse journaliste bij een ontvoering is verkracht. Voor haar vrijlating is 137.000 dollar (omgerekend zo'n 100.000 euro) losgeld betaald. Nooit eerder werd losgeld betaald voor een Nederlandse journalist.

Na haar vrijlating ontkende De Rijke beide feiten. In een reactie zegt ze tegenover mij: 'Het was toen nog te vers. Iedereen zei: 'zwijg erover'. Maar het is schijnheilig een boek te schrijven zonder deze feiten te vermelden.'

Het boek 'in handen van de taliban' geeft een unieke kijk achter de schermen van de ontvoering. Zo verbaast een vriend van De Rijke, die betrokken was bij de onderhandelingen over haar vrijlating, dat de Nederlandse ambassade in Kabul geen draaiboek heeft bij ontvoeringen.

Werkgever van De Rijke, adjunct-hoofdredacteur van P-Magazine Michaël Lescroart, verwijt de Belgische minister van Defensie Pieter de Crem 'politieke angsthazerij'. De Rijke heeft een Nederlands paspoort maar woont al jaren in België. 'Zijn toezegging eventueel losgeld te betalen trok hij snel in.'

 Lees hier het hele verhaal

 

NieuwsbriefLaatste artikelen