Home

Nederland bedankt

E-mail Afdrukken PDF

bewaker-klein

Een politierapport over het Nederlands optreden in de Iraakse provincie al Muthanna meldt dat veel aangiftes van burgerslachtoffers nooit zijn afgehandeld bij het vertrek in maart 2005. Gedupeerden willen nu rechtszaken beginnen wegens doodslag en verwonding. Dit schrijf ik vandaag in De Pers.

Het rapport ‘Gerapporteerde zaken tegen de Nederlandse strijdmachten’, zoals opgemaakt de door hoofdbureau van politie in de provincie, bevat 35 aangiftes. Ze variëren van verkeersongelukken tot verwonding en doodslag.
De situatie van gedupeerden is vier jaar na het Nederlands vertrek in sommige gevallen schrijnend. Bewaker Hussein Hmoud Jaber(39) werd gewond toen hij als nachtwaker in het donker een waarschuwingsschot afvuurde terwijl Nederlandse militairen zonder waarschuwing zij terrein op waren gelopen. Twee kogels troffen borst en arm geraakt. De medische kosten betaalde hij met de verkoop van zijn huis en door het leven van geld van familieleden. Zijn schuld is opgelopen tot 30.000 dollar. Zijn linkerbeen en –arm kan hij nog nauwelijks gebruiken en hij is sindsdien werkloos.
Zaak 9 op de lijst is die van Mustafa Newaf. De 27-jarige monteur werd samen met een collega op 19 augustus 2004 gedood door Nederlandse kogels. De oudste broer zegt dat Nederland ook in deze zaak indirect schuld erkende. ‘Een commissie zou een compensatie voorstellen. We wachten al bijna vijf jaar en willen nu een rechtszaak beginnen.’

Lees het hele artikel Nederland doet niets voor Iraakse slachtoffers.

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops reageert: ‘Op basis van dit stuk heb ik een aantal vragen voor de minister of Nederland voor vertrek uit al Muthanna alle schadegevallen heeft afgehandeld, conform de richtlijnen.’

Op de foto de neergeschoten bewaker buiten zijn schuld nu invalide. Op de achtergrond het pompstation van de universiteit dat hij bewaakte.
 

NieuwsbriefLaatste artikelen