Home

Geen cent spijt

E-mail Afdrukken PDF

geen_cent_spijtDe jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat leverde duizenden tonnen grondstoffen voor chemische wapens aan Saddam Hoessein. De wapens werden ingezet tegen burgers en militairen tijdens de Irak-Iranoorlog (1980-1988). In maart 1988 kwamen 5000 inwoners van de stad Halabja om tijdens Saddam's vernietigingsoorlog tegen de Koerden. Het was de grootste chemische aanval op een burgerdoel ooit.

Oorlogscorrespondent Arnold Karskens ontmoette Van Anraat voor het eerst in Bagdad tijdens de Golfoorlog van 1991. Mede door Karskens' publicaties kon Van Anraat op 6 december 2004 worden gearresteerd. "Karskens heeft de verdachte gedurende een groot aantal jaren vasthoudend gevolgd", zou het Openbaar Ministerie zeggen in het requisitoir voor de rechtbank. Als eerste Nederlander ooit werd Van Anraat aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide. In december 2005 volgde de veroordeling tot de maximale straf van 15 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep in 2007 verhoogd tot 17 jaar. Door de Hoge Raad teruggebracht tot 16,5 jaar.

Dit boek beschrijft het leven van Frans van Anraat uitvoerig. Het gaat over Van Anraat's honger naar vrouwen en geld en over de manier waarop deze "Nederlandse Ali Chemicali" langs ingenieuze routes en nepbedrijven de exportverboden wist te omzeilen. Het boek onthult ook de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de leveranties van grondstoffen voor de wreedste wapens die de mensheid heeft uitgevonden. De Hoge Raad handhaafde op 30 juni 2009 de veroordeling maar verminderde de celstraf tot 16,5 jaar.

uit het verhoor van Van Anraat (8 december 2004):

Vraag: "Was u op de hoogte of Irak gifgas kon maken?"
Frans van Anraat: "Nee."
Vraag: "Was u op de hoogte dat Irak gifgas gebruikte in Irak en de oorlogen?"
Frans van Anraat: "Kijk, dat is het nou. Ik heb dat zo niet gezien. Maar het antwoord is nee. Ik heb nooit gehoord van enige gifgasaanvallen aan beide zijden."

boekinformatie

titel: Geen cent spijt
De jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat

ISBN: 90-290-7794-8
Meulenhoff, Amsterdam, 2006
206 pagina's
€ 16,95

Geen cent spijt is onder meer te koop bij bol.com.

Het boek 'Geen cent spijt' wordt verfilmd. De filmrechten zijn gekocht door producent Stetz Film. De bedoeling is dat Hein Schütz en Alma Popeyus het scenario schrijven en dat Arno Dierikx de film regiseert. Stetz Film wil de film, bedoeld voor tv, in het voorjaar van 2012 afronden.

 

NieuwsbriefLaatste artikelen